U Bookari vodimo,ponekad polemične i nikad neutralne,razgovore s piscima, urednicima i izdavačima o njihovim knjigama i nekim malim tajnama zanata koje stoje iza tih knjiga.

Nakon otprilike sat vremena razgovora, možda poželite neku od naših knjiga progutati u 24 sata bez pauze. Možete nas staviti i na veću brzinu emitiranja na YT ako smo Vam dosadni.

A ako dođete u knjižaru dok snimamo, neće Vam biti žao.

Eventi

1. Uhvati mi plavog medu

Predstavljanje knjige “Uhvati mi plavog medu” uz autoricu Silviju Šesto i iliustratoricu Vandu Čižmek.
Slikovnica “Uhvati mi plavog medu” nježna je obiteljska priča o odrastanju koja prikazuje kako najmlađi ponekad doživljavaju gubitak onog što im je važno. Na djeci razumljiv način, autorica je u malo riječi prikazala srž međuljudskih odnosa i kako nas emocije iz djetinjstva tijekom odrastanja afirmiraju kao ličnosti.

Slikovnica “Uhvati mi plavog medu”, poznate spisateljice Silvije Šesto, ostvarila je zapažen uspjeh na natječaju za “Hrvatsku lijepu knjigu” u 2018. Slikovnica koju je ilustrirala Vanda Čižmek, izabrana je društvo najljepše oblikovanih knjiga koje će predstavljati Hrvatsku na međunarodnom natječaju “Best Book Design from all over the World”  i na izložbi “Book Art International”.

Više pojedinosti o knjizi pogledajte ovdje: http://bit.ly/2CQK66c

2. Predstavljanje knjige Krletka za glinenog goluba - Robert Međurečan

Krletka za glinenog goluba” Roberta Međurečana krimić je koji grabi u mračne taloge hrvatske nedavne prošlosti u godini svjetskog nogometnog prvenstva na kojem Hrvatska postaje viceprvak svijeta, oslikavajući tako u kontralihtu sveopću euforiju i veselje i skrivene kosture koji čekaju da budu pokopani.

Andrija Tomaš, osuđenik za ratni zločin, nakon godina potucanja po svijetu vraća se kući progonjen savješću i još nečim, mnogo materijalnijim i opasnijim. Istodobno, novopečena ministrica unutarnjih poslova, vođena patološkim porivom, kreće u osobnu osvetu, sve ne bi li pronašla misterioznog Petra Tomu, čovjeka demonskih atributa.

3. Predstavljanje knjige Mletački sokol - Milena Benini

Predstavljanje knjige Milene Benini Mletački sokol u Bookari.Kako će izgledati budućnost na Jadranu kad se pospajaju mafije uz uvjet da gejmeri budu siromašniji od mafija. Obavezna lektira za Bookara 2020 futurološku školu.

4. Predstavljanje knjige Japodinine muke- Ivana Delač

Ivana Delač piše kao Zagorkina reinkarnacija.Stilske vježbe iz pisanja kao netko su bile rezervirane za Ruse,ali i mi imamo svog aduta.Steampunk poput Zagorkinog Crvenog Oceana, samo što je CO bio 1919 i bio je Nuclearpunk.

5. Predstavljanje stripa Zid Mediteran Helene Klakočar u Bookari

Helena Klakočar, hrvatska svjetski slavna crtačica stripova, dobitnica nagrade u Angouelmeu. #bookaraexclusive

6. S Predragom Fincijem i gostima o Misterijama

U goste su nam stigli Predrag Finci, jedna od rijetkih osoba koja je diplomirala filozofiju, a zaista i jest filozof, njegova najnovija knjiga “Misterij iza svega” o dubokoj duhovnosti, i pjesnik i glumac Enes Kišević te filozof i pjesnik Sead Alić.

Uz ostale divote, dvojica Fincijevih gostiju su nas počastila recitacijom Dizdarove Modre Rijeke kakvu nikad niste čuli.

7. O Blesimetriji u Znanosti sa Sašom Cecijem

Zla kamera nam je pojela prvih pet minuta originalne snimke pa smo morali krpati s live streama Svejedno, evo Vam prvi iz serije razgovora s fizičarima koji pišu knjige koje nisu o fizici, o riječima u znanosti i o humoru kad poučavate druge.

#rječotvorstvo

8. 9. studeni 9og studenog

Hvala Nakladi Neptun i Ani Jembrek na razgovoru o ljubavnim romanima koji to zapravo nisu. Coleen Hoover je megapopularna žanrovska autorica, a razloge njene popularnosti možete čuti u razgovoru. Knjige Vas čekaju u Bookari.

9. Tajkunova kći s Draganom Radusinović Tafra

Do prije par desetljeća nismo znali što znači riječ Tycoon, a danas već znamo i tko su tajkunove kćeri, uskoro ćemo u sredstvima javnog priopćavanja promatrati trenutke iz života njihovih unuka. Život i jezik, ruku pod ruku, a munjevito, prolaze pokraj nas.

Dragana je napisala ljubavni roman o tri ljubavi: onoj prema novcu, onoj prema moći i onoj trećoj.

U nekom najdaljem od mogućih smislova povezan je s igrom sa sudbinama građana ove zemlje kojoj smo svjedočili vrlo nedavno.

10. Kuća Slomljenih Lutaka s Vladimirom Becić

Dark alternativna budućnost u Dugom Selu koje je dio Ruskog Carstva…. i sve je steampunk. S nama je autorica Vladimira Becić i urednica Milena Benini, pripovijedamo o temi svih tema, zlu.

11. Pročitati prije izbora!!!!!

Politička satira s elementima mange, stripa i gejminga, situacija je takva da su se umiješali i staroslavenski bogovi, a bome i izbjeglice.

Ali ne bilo kakve, nego Sirijusci.

Za više pojedinosti kupiti knjige.

Juvenala smo zaboravili obraditi, ali imajte na umu da imamo i Horacija, Perzija i Juvenala u ponudi, Baretića, a bome i starog Brešana kao i starog Petrinjaka.

Da ne spominjemo Pelevina i Sahnovskog.

Uglavnom, dok akademije smatraju da je humor najniži, mi smatramo da je najviši oblik umjetnosti i inteligencije uopće.

disclaimer: Josip Vujčić nam je sam kupio knjige da ih možemo promovirati.

On je režiser, a ovo je scenario za film.

12. Prvijenac Branke Erdelji Štivić - Kako uploviti u treću dob

Predstavljamo knjigu “Starenje za Početnike” , pročitajte prije nego se približite toj dobi. Na prvu loptu topli roman o obitelji, poslu i mirovini. I na drugu loptu. I tako do kraja knjige gdje junakinja sretne sebe.

A onda danima mislite o tome što ste pročitali i sjetite se Sartrea  i Camusa.

Bez da je ijedna riječ napisana o stvarnoj temi, stvarna će vas tema lupiti u glavu.

13. Lička Antropija s Krešimirom Čorkom

Lika je dobila ime (od Grka) po vukovima. Likantropos bi, dakle, bio lički čovjek… ups, VUKODLAK BI BIO….

Krešimir Čorak, profesor povijesti, utkao je svoje bogato znanje u pripovjetku o Lici u ranom srednjem vijeku, pojavljuju se Japodi i, naravno, likantropi.

Bookara vjeruje da bi svi naši krajevi mogli dobiti svoje fantastične narative, a to bi bilo znatno lakše kad ne bismo toliko ozbiljno shvaćali i primali srcu fantastičnu književnost koju smatramo poviješću.

Glazba: Fire in Cairo

14. Gospođa, ili o profinjenosti

Još jedna zvijezda Facebooka u izdanju Bookara HUBa izašla je na hrvatskom i srpskom tržištu u kooperaciji s beogradskim izdavačem Factum. O splitskom otrovnom i britkom humoru žene koja traži ljubav još će se čuti, to je Štefica Cvek nove generacije. Ilustracije je napravila Tisja Kljaković Brajić. Razgovor s Andreom Grgić o humoru kog su u Zagreb donijeli iz drugih gradova i izmiješali ga u novi amalgam, čineći tako grad gradom.

Glazba: Fire in Cairo

15. Bajkarice

Erika i Srebrenka su nam dovele cijelu ekipu za Svjetski Dan Pripovijedanja.

Nezamislivo lijepe, duboke i mudre bajke su skupile za vas u knjizi Bajkarice, bajke u kojima cure mijenjaju svoju sudbinu tako da je jednostavno uzmu u vlastite ruke, upru i ne daju.

Što i vama želimo od srca.

16. gdje si bio 2020? mladi pjesnici za knjižnicu u Petrinji

Čitajte pjesme, pišite pjesme.

Kakve bilo, samo otvorite glavu poeziji, to je beskrajno važno.

Osim našeg Matka, u pdf su vam i naši gosti, Julija, Vanda i Luka, Petra i Denis te Ivor, Josipa, Žarko i Ines.

Izbacite potres iz sebe i vi.

https://ivorkruljacpdfzbirkedownloadb

17. O aspektima turističke politike i seksopisnom žanru

Augusta je napisala roman o zanimljivom istarskom fenomenu i zdušnom sudjelovanju lokalnog stanovništva u promociji tog turizma.

Odavno smo već zaplovili licemjernim vodama u lokalnoj književnosti, što je čudno za generaciju koja je odrastala na Bukowskom, Milleru, Erici Jong, Manari i Bocacciu. Narod koji je imao tradiciju dama koje cijelu zimu jedu po list salate dnevno ne bi li blistale na ljetnoj plaži i gospode koja stoje na usluzi damama iz inozemstva uz skromnu naknadu i mogućnost emigracije postao je čudesno nesklon tematiziranju seksualnosti. Nadamo se procvatu žanra, obzirom na stanje mora i ribljeg fonda, moramo uhvatiti novi strateški kurs.

18. Fiumanski na Kvatriću

S Vidom Barićem razgovaramo o njegovoj knjizi sabranih članaka, o novinarima u književnosti i velikom potencijalu priča iz stvarnosti da se pretvore u umjetnost i legendu.

Vrabac koji se bori protiv dabrova, podravski dobročinitelj i sokolari, jahanje na valovima o kojem znaju samo inicirani i još mnoštvo razloga da besposlene turističke zajednice počnu financirati prijevode i filmove.

19. O spomenicima kulture i kako se može upropastiti zauvijek povijesno i tehnološko sjećanje

Dok su tisuće spomenika prepustili propadanju, druge tisuće razarali ratom, devedesetih su se brojni pseudostručnjaci fokusirali na Medvedgrad u nakani da mu dodaju lažni narativ i u njega utisnu svoj ego. U procesu, trajno je razorena stvarna struktura te utvrde.

Gospodin Miletić, danas kao umirovljenik, knjigom koju predstavljamo liječi tu groznu ranu i otvara nam brojna pitanja. Jedno od njih je i pitanje lažnih diploma, lažnih fakulteta i općenito kulture laži koja nas drži do grla zakopane u mravinjak. U Bookari vjerujemo da je i najružnija istina ljepša od laži.

20. Elvis Bošnjak napisao je roman o Josipu Reichl-Kiru

U devedesetima na ovim prostorima, uz iznimne idiote i zločince postojali su i pravi, živi junaci na tragu onih starogrčkih. Toliko su zbunili one prvonavedene da sad cijela zemlja o njima samo šuti.

Ti neki junaci su ponegdje uspjeli nametnuti razum, a ponegdje su ih kriminalci poslali pod zemlju. Ovima prvima ne znamo imena, Kiru znamo. Elvis je tek nedavno čuo za Kira, i zato je mogao izgovoriti ono što mi ostali nismo u stanju. Oko nas šetaju onovremene ubojice, stara Grčka nema dimenziju apsurda i potpune suspenzije etike.

21. O lokalnim izborima i korupciji s Janom Klasincom

Zanimljivo je da problemi korupcije OECD zanimaju samo ako je riječ o državi koja je tzv. “važan igrač na ekonomskom polju” i zanima ih samo situacija u kojoj netko nekom daje novac za uslugu, a uopće ih ne zanima ekipa koje je kod nas najviše: oni koji rade fatalnu štetu bez naknade, iz čiste pakosti.

Jan Klasinc je preveo knjigu predavanja stručnjaka o korupciji iz koje možete naučiti više nego što biste možda željeli i zatim zapaliti jako veliku svijeću na Kamenitim Vratima što smo u EU. Onu od metra. Vrijeme je da djeca počnu učiti o financijama i javnim politikama.

22. Pjesme Anteja Jelenića

Antej je diplomirao Elektrotehniku i svojom odličnom poezijom s jakom aromom političkog stava izazvao bijes kolega pisaca koji misle da im otima kruh. Vatrena diskusija u Bookari, zbunjenost i cerekanje, vazda cirkus.

23. Petokoronaš, pobjednik utrke za prvi roman o Coroni!!!

Špoljar je na cilj stigao prvi, prvi je napisao i objavio roman o vremenu Corone. I to takav da drži vodu i nakon godinu dana. Novozagrebački Knausgard čita se i u Novom Beogradu.

24. Lana Juranić: Vjeverovatni dani jedne nevjerice

I odraslima trebaju slikovnice, ako nikako drugačije onda tako da ih sami crtaju i pišu.

Lana ima prijedlog i pitanje: kad ste prolazili kroz ova neobična vremena, u koju ste se životinju pretvorili? Mi u Bookari u neke mitske zvijeri…. dosta zeznute, nije za malu djecu.

Sad to nacrtajte 😀

25. Bajkari, novi hit iz ruku Erike i Srebrenke

Izašla je nova zbirka svjetskih bajki, dragocjena zbog uvida u brojne kulture svijeta.

Ovog puta o dječacima i muškarcima, onima koji su spasili zajednicu svojom dovitljivošću, budući da snaga doduše, valja klade, ali um oduvijek i zauvijek caruje.

Želite da vaši dječaci imaju ovu knjigu.

26. O roditeljima, djeci, smrti i životu s Ivanom Lovrić Jović

Ivana je napisala tekst koji, osim što liječi onog tko piše, liječi sve one koji uređuju svoje misli nakon smrti roditelja, sve mlade koji se bore s ozbiljnim bolestima i sve one koji razmišljaju o sebi kao roditelju.

Promijenila je sve paradigme i odvažila se ispisati bolne i univerzalne istine, procese koje poznaju baš svi koji su prošli kroz slična stanja.

Veliko je veselje razgovarati s njom.